1399/06/17 در رساله دانش‌‌آموخته دکتری شیمی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل انجام شد؛ بررسی فرآیند دارورسانی با استفاده از «نانوقفس‌های کربنی» و «بور نیترید»
    دانش‌‌آموخته دکتری شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل فرآیند دارورسانی با استفاده از «نانوقفس‌های کربنی» و «بور نیترید» را در رساله دکتری خود بررسی کرد.

به گزارش روابط عمومی واحد اردبیل به نقل از خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل از سال ۹۵ در مقطع دکتری رشته شیمی به پذیرش دانشجو اقدام کرد و اواخر مرداد ۹۹ نخستین جلسه دفاع دانشجویان این مقطع برگزار شد.

اکنون  ۱۸ دانشجوی دکتری در دو گرایش شیمی آلی و شیمی فیزیک در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در حال تحصیل هستند که مرداد ۹۹ نخستین جلسات دفاع این مقطع برگزار شد و افسون بهمنش در گرایش شیمی آلی و فرید کمالی در گرایش شیمی فیزیک از رساله دکتری خود  دفاع کردند.

رساله افسون بهمنش با عنوان «بررسی امکان دارورسانی داروی لترازول توسط نانوفلورن‌های نیتروژن-بور B۳۰N۳۰ و کربنی C۶۰ داپت‌شده توسط سیلیسیوم، گالیم، آلومینیوم و ژرمانیوم با استفاده از نظریه تابعی چگالی (DFT)» به راهنمایی فرشید سلیمی و مشاوره غلامرضا ابراهیم‌زاده رجائی انجام شد.

مقاله این دانشجو در مجله بین‌المللی Monatshefte für Chemie - Chemical Monthly از انتشارات اشپرینگر به چاپ رسیده است.

بهمنش که نفر نخست ورودی ۹۵ واحد اردبیل در رشته شیمی شددر گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، درباره رساله خود با عنوان «بررسی امکان دارورسانی داروی لترازول توسط نانوفلورن¬های نیتروژن-بور B۳۰N۳۰  و کربنی C۶۰ داپت شده توسط سیلیسیوم، گالیم، آلومینیوم و ژرمانیوم با استفاده از نظریه تابعی چگالی (DFT)» سخن گفت.

دانش‌‌آموخته دکتری شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در تشریح چکیده‌ای از رساله خود اظهار کرد: در اين پژوهش، خصوصیات جذب داروی لترازول بر روی نانوقفس‌های C۶۰ و B۳۰N۳۰ و نانوقفس‌های نشانده شده توسط اتم‌های آلومینیوم، سیلیسیوم، گالیم و ژرمانیوم در حالت‌های متفاوت با استفاده از نظريه تابعی چگالی مورد محاسبه قرار گرفت.

وی افزود: روش B۳PW۹۱ و سری پایه ۶-۳۱۱ G(d,p) برای تمام محاسبات مورد استفاده قرار گرفت. محاسبات توسط نرم‌افزار Gaussian ۰۹ انجام شد و پارامترهای مختلفی مانند انرژی جذب، انرژی HOMO و LUMO، گاف نواری، نقشه DOS، مقادیر انتقال بار و طول پیوندها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

بهمنش ادامه داد: نتایج حاصل نشان داد جذب دارو بر روی C۶۰ و B۳۰N۳۰ به‌صورت فیزیکی انجام می‌گیرد و برهمکنش‌ها در نانوقفس‌های C۶۰ و B۳۰N۳۰ بسیار ضعیف است؛ بنابراین نمی‌توان از این نانوحامل‌ها به عنوان حامل دارو در دارورسانی استفاده کرد.

دانش‌‌آموخته دکتری شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل خاطرنشان کرد: برای رسیدن به نتایج بهتر، جذب لترازول بر روی نانوقفس‌های نشانده شده در حالت‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفت.

وی یادآور شد: محاسبات نشان دادند در نانوقفس‌های Al-doped C۶۰، Si-doped C۶۰، Al-doped B۳۰N۳۰ و Ga-doped B۳۰N۳۰ انرژی جذب در مقایسه با نانوقفس‌های خالص به‌خوبی بهبود یافته است و انتقال بار از دارو به نانوحامل به‌خوبی انجام می‌شود.

بهمنش با بیان اینکه محاسبات الکترونی نشان داد دارو در مقایسه با این نانوساختارها دارای حساسیت خوبی هست، عنوان کرد: پیش‌بینی می‌شود داروی لترازول در حضور نانوقفس‌های Al-doped C۶۰، Si-doped C۶۰، Al-doped B۳۰N۳۰ و Ga-doped B۳۰N۳۰ می‌تواند به عنوان یک سیستم دارورسانی گسترش یابد.

fapjunk.com